Va prezentam cateva detalii tehnice despre reductoare in general, detalii ce sunt doar mentionate in cataloagele noastre sau omise complet. Este vorba despre acele concepte tehnice care nu pot fi neglijate pentru o intelegere completa a principiilor de functionare ale produsului.
Reductoarele sunt componente mecanice cu functia de reducere a unuia dintre cei doi parametrii ce caracterizeaza puterea mecanica transmisa arborelui: momentul sau turatia. Ca regula, un reductor reduce viteza de rotatie a axului, astfel permitand cresterea momentului, dar nu semnificativ, datorita randamentului. Astfel, un reductor poate fi numit reductor de turatie, desi in acelasi timp este un multiplicator de cuplu.
Un motoreductor nu este altceva decat un reductor pe care s-a cuplat direct un motor electric printr-o flansa; motorul este de obicei asincron, trifazic sau monofazic, dar pot fi utilizate in general si alte tipuri de motoare; putem discuta astfel despre un singur produs, care are scopul de a transforma puterea electrica in putere mecanica.
Reductoarele si motoreductoarele pot fi clasificate dupa tipul de angrenaje utilizat:
CU ANGRENAJE CILINDRICE
Angrenajele sunt cilindrice, iar treptele de reducere (date de impreunarea perechilor de angrenaje) pot fi una sau mai multe in functie de raport total de reducere necesar. Randamentul total al acestui tip de reductoare (dat de rezultatul randamentelor ale fiecarei trepte in parte) este mare, deoarece randamentul individual al fiecarei trepte este mare. In principiu, angrenajele sunt elicoidale si sunt numite angrenaje elicoidale.
CU ANGRENAJ MELCAT (MELC SI ROATA MELCATA)
Acest tip de reductor are o utilizare variata, oriunde este nevoie de rapoarte si cupluri mari, dar in general pentru spatii restranse. Mai mult, datorita naturii melcului, transmisia se produce intre axe perpendiculare si nu axe care se intersecteaza. Punctul slab al acestui tip de reductoare este randamentul relativ scazut din cauza randamentului scazut al perechii melc/roata melcata.
Ori de cate ori randamentul scade sub 50%, reductorul si, astfel, intreaga instalatie devin ireversibile, si mai mult de 50% din puterea furnizata este disipata in caldura. Oricum, in astfel de cazuri, exista un avantaj in utilizarea reductorului melcat care functioneaza ca o frana, pentru ca se previne o posibila miscare reversibila a mecanismului.
CU ANGRENAJE CONICE
Utilizarea angrenajelor conice permite rezolvarea probemei unei transmisii intre axe perpendiculare (asemenea angrenajelor melcate). Pe de alta parte, angrenajele conice au avantajul unui randament mai bun in comparatie cu cele melcate.
In general, o singura pereche de angrenaje conice nu este suficienta pentru a ajunge la rapoartele de reducere necesare. Asadar, pe langa un angrenaj conic, care are rolul de a transmite putere la doua axe perependiculare ce se intersecteaza, un reductor mai are si unul sau mai multe seturi de angrenaje elicoidale pentru a atinge raportul de care este nevoie.
O alta clasificare a reductoarelor se refera la pozitionarea axelor la intrare si la iesire:
ELICOIDALE: axa la intrare (viteza mare) se combina cu axa la iesire (viteza mica)
AXE PERPENDICULARE: axa la iesire si la intrare sunt la 90 de grade:
AXE PARALELE: axele la intrare si la iesire sunt paralele una fata de cealalta:
DE CE SUNT UTILIZATE REDUCTOARE?
Motoarele disponibile acopera o gama restransa de turatii si cupluri de functionare, care rareori sunt in conformitate cu turatiile si cuplurile necesare aplicatiei. De exemplu, nu este posibil ca o banda transportoare sau un conveior sa fie utilizate exact la turatia pe care o asigura un motor standard. Un reductor schimba in cel mai bun mod parametrii M (cuplul) si n (turatia), facandu-le sa se potriveasca cerintelor utilizatorului.
Astfel, o configurare tipica este urmatoarea:
MOTOR ––> REDUCTOR ––> UTILIZATOR
Exemplu Exemplu Ex: mixer
n1 = 1400 rpm i = 10/1 n2 = 140 rpm
M1 = 26 Nm RD = 0.92 M2 = 239 Nm
Caracterisiticile generale de productie ale unui reductor permit diferite versiuni (montare pe talpa, pe flansa, cu ax tubular sau plin, cu ax special) , in functie de aplicatie, de spatiu disponibil pe instalatie etc.